WHATSUP: Eén centrale bron voor het onderwijs van Friesland College

WHATSUP: Eén centrale bron voor het onderwijs van Friesland College

Een nieuwe ‘rubriek’ op onze blog: “WhatsUp”. In deze rubriek praten we via WhatsApp met betrokkenen over recente ontwikkelingen van Educator.

Praktijkgestuurd leren ondersteund met Educator

Friesland College zet de Onderwijscatalogus en Leermeter van Educator in het kader van haar onderwijs: Praktijkgestuurd leren. Zo worden onder andere leereenheden, keuzedelen en het opleidingsprogramma in de Onderwijscatalogus vastgelegd en studenten begeleid met de Leermeter.
Educator is geïntegreerd binnen FCLive, het portaal van Friesland College, gebaseerd op Office 365.

We appen met Henk Kuiper, Informatiemanager bij het Friesland college, over de meerwaarde van Educator voor het Friesland College en over de integratie met de Office365 omgeving.

Avatar
Henk Kuiper online
Hoi Henk, mag ik je wat vragen?
Tuurlijk Roel.
Als Friesland College gebruiken jullie nu sinds enige tijd Educator. Welke voordelen ervaren jullie?
Grote voordeel van de Educator Onderwijscatalogus is dat al onze teams eenvoudig en eenduidig hun onderwijsaanbod kunnen vastleggen.
Daarmee is het onderwijs eenvoudig vindbaar voor student en medewerker. Bovendien maakt de eenduidigheid uitwisseling tussen teams mogelijk.
Hoe ging dat eerder dan?
Voorheen lagen onderwijsproducten in vele vormen vast, denk aan Word, Excel of Online. Het werd bovendien op diverse plaatsen bewaard.
Bovendien waren er vele versies in de omloop, waardoor vaak niet duidelijk was wat de meest actuele versie was.
Hoe is het implementatietraject gegaan?
Samen met Educator hebben we in een doorlooptijd van 3 maanden ons onderwijsconcept vertaald naar een ingerichte Onderwijscatalogus en bovendien de integratie met Office365 gerealiseerd.
Onze ingerichte Onderwijscatalogus sluit aan bij het informatiemodel/onderwijsconcept van het Friesland College.
Hierin hebben we ons in eerste instantie gericht op leereenheden, een vorm van praktijkgestuurd leren. In deze vorm werkt de student veelal binnen de school in periodes van vijf weken -meestal in een groep- aan echte praktijkvraagstukken.
Ok. En hoe is de implementatie bij teams verlopen?
Dat hebben we met een aantal betrokkenen helemaal zelf opgepakt. In de implementatie stond de inhoudelijke ontwikkeling van leereenheden centraal. Educator heeft zich daarin bewezen als laagdrempelig en gebruiksvriendelijk.
De integratie van Educator met Office365. Wat betekent dat voor een student?
Als studenten FCLive openen, kunnen ze daarvanuit direct hun opleiding met bijbehorende leereenheden bekijken. Door op de leereenheden te klikken krijgen ze de inhoud van de leereenheden te zien. Deze leereenheden zijn vastgelegd in de Onderwijscatalogus van Educator.
Helder. Keuzedelen ook toch?
Inderdaad. Ook kunnen ze zich vanuit FCLive oriënteren op de keuzedelen die beschikbaar zijn binnen het Friesland College. Deze zijn ook beschreven en vastgesteld in de Onderwijscatalogus.
Hoe is dat technisch vormgegeven?
Binnen FCLive weten wij welke student welke opleiding volgt. Op basis van beschikbare Educator-webservices wordt de juiste informatie gepresenteerd in een zogenoemd Azure ‘webpart’. Dit is eenvoudig gerealiseerd.
Kun je laten zien hoe dat werkt?
Jazeker, momentje.…
Hierbij een screenshot van FCLive. Aan de linkerkant onder ‘Mijn Studie’ zie je de leereenheden van deze student die dus zijn vastgelegd in de Educator Onderwijscatalogus.
Bedankt!

 

Dennis van Oeveren

Dennis werkt al ruim 25 jaar in het onderwijsveld met name op de vlakken onderwijslogistiek en de toepassing van techniek bij onderwijsprocessen. Dennis vervult binnen Educator de rol van consultant onderwijsinnovatie.​​​​​​​

More Posts - LinkedIn

Related Posts