de herontwerptool bij Alfa

Training Grof Curriculumontwerp

Hoe ontwerp je een grof curriculum?

Collega Corjan van Amerongen was te gast bij het Alfa Collega tijdens een Training Grof Curriculumontwerp met de Herontwerptool van Educator. Deze training werd gegeven door André Pape die als Functioneel Specialist Onderwijslogistiek & Coördinator i-coaches werkzaam is bij Alfa College.

André liet zien dat het met de Educator Herontwerptool zeer eenvoudig is om een grof curriculumontwerp te maken dat direct kan worden getoetst aan de kwalificatiedossiers en wettelijke vereisten.

Wat is de kracht van de Educator Herontwerptool?

De tool is eenvoudig in het gebruik en werkt efficiënt. Naast gebruik van basis- en profieldelen, is er de mogelijkheid om zelf leereenheden aan te maken voor beroepsspecifieke en generieke onderdelen.

 Door blokken te slepen maak je in een handomdraai een ontwerp dat direct wordt geanalyseerd.

Er is een koppeling met het SBB-kwalificatiedossier, waardoor tijdens het ontwerpen het KD-dekkingspercentage en de geplande BOT-uren constant in beeld zijn en blijven.

Dankzij de ingebouwde analysetool worden niet alleen de totale tijd, BOT en BPV-uren in beeld gebracht, maar ook de bijbehorende dekkingspercentages.

Het ontwerp is overzichtelijk door gebruik van verschillende categorieën en kleuren. Er is een workflow in te stellen om samen tot goedkeuring van het curriculum te komen en vanuit de Herontwerptool kan een link worden gemaakt met het ontwerp en deze kan gedeeld worden met alle betrokkenen, ook extern (betrokken bedrijven). Ook in de praktijk ervaren ontwerpers/gebruikers het gemak van de applicatie.

Naast eenvoudig en efficiënt gebruik heeft de Herontwerptool ook voordelen voor de organisatie van het onderwijs.

  • De tool ondersteunt bij het flexibiliseren van het onderwijs.
  • Toetsing aan het kwalificatiedossier en uren (BOT/BPV) is op orde.
  • Bevordert een uniforme manier van werken.
  • Een ontwerp is te gebruiken als basis voor de meerjarenplanning en de jaarplanning. Bovendien is het input voor de roosterapplicatie die voor roosteren en plannen gaat zorgen
  • Een ontwerp is makkelijk te delen met studenten via de studiegids of opleidingswijzer.
  • Helpt bij het formaliseren van processen, Excelbestanden zijn niet meer nodig.
  • Invoeren van Onderwijseenheden in bijvoorbeeld leereenheid.
  • Het vaststellen van een curriculum.

Related Posts