Praktijkroute van Scalda ondersteund met Educator: Even kennis maken

Praktijkroute van Scalda ondersteund met Educator: Even kennis maken

Scalda logo

In deze blog laten we u kennis maken met een van onze klanten: de school voor middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en volwasseneneducatie Scalda. Deze school gebruikt Educator ter ondersteuning van de Praktijkroute. 

Wie is Scalda?

Met persoonlijke aandacht voor haar studenten en een focus op de ontwikkelingen in en rondom Zeeland leidt Scalda haar studenten op tot bekwame vakmannen en -vrouwen. Om dit te realiseren werkt de onderwijsinstelling nauw samen met regionale bedrijven, instellingen en overheden. Deze werkwijze maakt dat studenten na hun diplomering helemaal klaar zijn voor hun beroep én voor de maatschappij. Of zoals Scalda het zelf omschrijft: 

Vanuit onze vier waarden: veelzijdigheid, toegankelijkheid, betrokkenheid en duidelijkheid, realiseren we de kwaliteit die nodig is om onze missie te vervullen – jou te helpen het beste uit jezelf te halen! (Missie en visie)

Welke opleidingsvormen kent Scalda?

Studenten hebben bij Scalda een brede keuze uit verschillende soorten opleidingen in allerlei sectoren als de zorg, techniek, dienstverlening en het toerisme. Die opleidingen kunnen studenten in verschillende vormen volgen. De eerste vorm is de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Ook is er de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) die Scalda in twee vormen aanbiedt: de Theoretische Route en de Praktijkroute. Deze flexibele Praktijkroute “sluit aan bij de praktische leerstijl van studenten, kent kennis en expertise die actueel is, heeft realistische contexten en vindt plaats in optimale samenhang van theorie en praktijk” (Routes bij Scalda).

Waar werkt Scalda aan?

In de Praktijkroute geven studenten zelf hun onderwijsprogramma vorm en vindt het onderwijs (vrijwel) volledig binnen bedrijven of instellingen plaats. “De student wordt vanaf dag één geplaatst in een bedrijf. Dat betekent dat de student niet eerst naar school komt voor een bepaalde periode, maar dat hij gelijk aan de slag gaat”, vertelt teamleider Michel Schrier (Interview). De input voor wat studenten van hun school willen leren halen zij uit hun ervaringen in het bedrijf. Tijdens wekelijkse driehoeksgesprekken met een coach van Scalda en de praktijkbegeleider binnen het bedrijf bepaalt de student wat hij wil gaan leren en hoe hij dit wil gaan bereiken.

Michel Kloeg (links) en Michel Schrier (rechts)

Fotograaf: Gianni Tahitu
In deze foto Michel Kloeg (links) en Michel Schrier (rechts). Michel Kloeg is eigenaar van een aantal horecabedrijven waaronder Beachhotel Zoutelande. Dit is één van de bedrijven waar Scalda mee samenwerkt in de Praktijkroute Horeca – Toerisme.

Welke rol speelt Educator hierbij?

De driehoeksgesprekken zijn niet alleen een gelegenheid om vooruit te kijken, maar ook om te reflecteren. Dat gebeurt tijdens de gesprekken door de ingevulde Leermeter van Educator te bespreken. Met de Leermeter beoordelen student en praktijkbegeleider namelijk iedere 10 weken de vooruitgang van de student. Hierdoor krijgt de student een overzicht van zijn in het leerbedrijf verworven competenties. Ook ziet hij hoe die competenties zich verhouden tot het kwalificatiedossier van zijn opleiding. Studenten in de Praktijkroute gebruiken Educator daarnaast om gemaakte afspraken vast te leggen in de gespreksnotities. Hun onderwijsactiviteiten plannen studenten wekelijks in met de agenda.

Meer weten over de Praktijkroute van Scalda?

De Praktijkroute van Scalda laat haar studenten op een vraaggerichte manier zelf hun onderwijs vormgeven. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Dat leest u in de download ‘Inspiratie en Innovatie in het MBO’. Daar laten we Michel Schrier, opleidingsmanager bij Scalda, verder aan het woord over de Praktijkroutes bij Scalda. Ook laten we zien hoe Educator deze onderwijsinnovatie ondersteunt.

Studenten in de Praktijkroute

Ook laat Scalda graag zien hoe het haar studenten vergaat in de Praktijkroute. Bekijk in de video’s die Scalda maakte bijvoorbeeld hoe…

  • Sharon (17) haar opleiding tot Manager Ondernemer Horeca zelf vormgeeft;
  • Arlène (19) op haar manier opgeleid wordt tot Manager Retail;
  • en hoe Jules (23) door vraaggericht te leren een volleerde medewerker Marketing en Communicatie wordt.

Altijd op de hoogte van Educator’s nieuwste klanten en onze activiteiten? Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Sanne van 't Slot

Sanne kwam vers afgestudeerd in Communicatie uit het onderwijs en dook voor Educator in onderwijsthema's en technologische innovaties. Daar maakte ze content over als Content Marketeer.

More Posts - LinkedIn

Related Posts