Hoe Saxion met digitalisering modulair deeltijdonderwijs realiseert

Hoe Saxion met digitalisering modulair deeltijdonderwijs realiseert

Onlangs organiseerde Breens Network een webinar over de digitale transformatie in het onderwijs. Gastspreker Dick Sweitser (Directeur Saxion Parttime School) vertelt hoe Saxion de afgelopen jaren met behulp van digitalisering modulair deeltijdonderwijs heeft opgezet:

Ondergeschoven kindje

“Het begon allemaal in 2015, op dat moment was het aanbod van onderwijs voor werkenden in de regio een ondergeschoven kindje. Een deeltijdopleiding was destijds een voltijdopleiding, maar dan op dubbele snelheid. Particuliere onderwijsinstellingen deden het op dat vlak beter dan publieke instellingen. Saxion heeft toen de ambitie uitgesproken om met Leven Lang Ontwikkelen bij te dragen aan de kracht van de regio en te zorgen voor een beter vestigingsklimaat, waarbij werkenden beter worden in hun vak om zo ook bedrijven weer te versterken. Belangrijk hierbij is om de opleidingen efficiënt en flexibel te maken voor de student. Omdat zij werk, gezin en studie moeten combineren.”

Modules als basis

“We hebben vervolgens Saxion Parttime School (SPS) opgezet en zijn in 2016 gestart met 350 studenten, inmiddels zijn dat er ruim 2000. De basis van SPS zit hem in modules die flexibel inzetbaar zijn. Om de gemeenschappelijkheid van de opleidingen te benutten zijn we deze modules gaan gebruiken als bouwstenen van steeds 5 studiepunten. Deze standaard maakt vervolgens individuele studentroutes op maat mogelijk.”

Student neemt regie

“De student bepaalt de volgorde van de modules en kiest bijvoorbeeld om meer of juist minder te studeren in een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld omdat er een drukke periode op het werk is. Bovendien kunnen studenten een portfolio inleveren om te laten waarderen wat ze al kunnen en hiermee vrijstellingen te krijgen. Hierdoor kan de studie versnelt worden en ontstaat er flexibiliteit in tempo, richting en leerpaden die aansluiten bij de specifieke werkplek. Regie werkt bovendien ook heel goed voor de motivatie van de studenten. “

Het planbord

“Om de flexibiliteit van de deeltijdopleidingen te waarborgen moest de planningsorganisatie veranderen. Want één keer per jaar in september een opleiding starten werkt niet bij deeltijdonderwijs. Saxion Parttime School wilde vier keer per jaar starten en nu willen we zelfs elke dag kunnen starten. Daarom hebben we met behulp van Educator het planbord ontwikkelt. Door deze digitalisering kan de student zelf zijn studie inplannen en regie nemen over zijn eigen studieloopbaan.”

Meer weten over het planbord? Lees de blog: Deeltijdonderwijs bij Saxion Parttime School nog flexibeler met Planbord

Dennis van Oeveren

Dennis werkt al ruim 25 jaar in het onderwijsveld met name op de vlakken onderwijslogistiek en de toepassing van techniek bij onderwijsprocessen. Dennis vervult binnen Educator de rol van consultant onderwijsinnovatie.​​​​​​​

More Posts - LinkedIn

Related Posts