Studiegids ontwikkelen? Begin met een Programma van Eisen

Studiegids ontwikkelen? Begin met een Programma van Eisen

De ontwikkeling van de jaarlijkse studiegids is een groot project dat veel tijd kost, blijkt uit gesprekken met onderwijsinstellingen. Er is immers veel om rekening mee te houden. De teksten over de opleidingen moeten actueel zijn, de inhoud van een OER moet kloppen met de huidige wetgeving, en natuurlijk moet alles netjes volgens de huisstijl van de onderwijsinstelling opgemaakt worden. Er is nog veel meer waar aan gedacht moet worden en dat kost tijd. Te veel tijd. Zeker als u uw aandeel aan de studiegids naast uw gebruikelijke werkzaamheden moet leveren. Dat zou toch anders moeten kunnen? Educator helpt u op weg met het opstellen van een Programma van Eisen voor een online studiegids of OER.

Een goede studiegids

Hoewel u er niet te veel tijd in wilt steken, wilt u natuurlijk wel een goede studiegids neerzetten. Het is immers een visitekaartje vanuit verschillende opleidingen. Maar wat is een goede gids? Het antwoord op die vraag hangt af van aan wie u hem stelt. Iedere betrokken persoon heeft namelijk een ander belang bij de studiegids. Voor een student is de studiegids bijvoorbeeld goed wanneer hij snel de juiste informatie kan vinden. De opleidingsredacteur is tevreden wanneer zijn deel van de studiegids snel en gemakkelijk is aan te passen, en de applicatiebeheerder wanneer hij efficiënt informatie kan beheren en opslaan. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want zoals ze zeggen ‘zoveel mensen, zoveel wensen’.

Dus, waar te beginnen?

Er is een goede kans dat u zich deze vraag ieder jaar weer stelt wanneer u begint aan de nieuwe studiegids. Wij willen u adviseren om te beginnen met het in kaart brengen van alle doelen en wensen. En laat die stap nu alvast voor u gemaakt zijn! Door het document Programma van Eisen – Online Studiegids – OER te downloaden kunt u direct aan de slag en gaat u meteen georganiseerd te werk. Het Excel-bestand kunt u zelf aanpassen en verder invullen zodat deze aansluit bij uw onderwijsinstelling. U hoeft niet langer alles zelf te bedenken, waardoor u gelijk begint met tijd besparen.

Download Programma van Eisen – Online Studiegids – OER

Het document bevat:

  • Een uitgebreid overzicht in Excel van de rollen van mensen die betrokken zijn bij de studiegids
  • Voorbeelden van de wensen en doelen rondom de studiegids vanuit deze rollen
  • Concrete wensen/eisen per rol voor uw Programma van Eisen

Veel succes met opstellen van uw PvE!

Heeft u hulp nodig bij het invullen van het Programma van Eisen of vragen over het ontwikkelen van een (online) studiegids – OER?

Wij helpen u graag. U kunt Educator bereiken via Contact.

Sanne van 't Slot

Sanne kwam vers afgestudeerd in Communicatie uit het onderwijs en dook voor Educator in onderwijsthema's en technologische innovaties. Daar maakte ze content over als Content Marketeer.

More Posts - LinkedIn

Related Posts